15.9 C
Skopje
19.7.2019 - 4:30

Зголемената минимална плата сѐ уште не дава позитивни ефекти

Со примена на соодветни фискални мерки, како даночни ослободувања и намалени придонеси, во иднина треба да се поттикнува зголемување на производството во претпријатијата, проследено...

„Гаспром“ пресече: „Турски тек“ ќе минува низ Бугарија, Србија, Унгарија и Словачка

Руската компанија „Гаспром“ донесе одлука гасоводот „Турски тек“ да ја продолжи својата траса низ Бугарија, Србија, Унгарија и Словачка. Како што наведува рускиот весник „Комерсант“,...

Со новиот закон за фитофармација поголема контрола на употребата на пестициди во земјоделството

Поголема заштита на земјоделските производи, дополнително регулирање на користењето пестициди и примена на безпестицидни мерки, предвидува новиот закон за фитофармација што помина вчера на...

Еврокомисијатa се закани со санкции кон Италија поради буџетот

 Европската комисија повторно го отфрли италијанскиот буџет и оцени дека против Рим треба да биде отворена постапка поради прекумерен дефицит. – За Италија, Комисија повторно...

Каде возат македонските железници?

И покрај огромниот број вработени во двете компании на МЖ, кој се задолжени за одржување, развој и транспорт на стока и патници по македонските...

Квалификувани работници недостигаат во сите сектори

Недостигот од квалификувана работна сила во македонската економија е сѐ поизразен, а дисбалансот на пазарот на труд е предизвик за стопанствениците, беше истакнато на...

Пад на берзанските индекси на Волстрит втор ден по ред

Берзанските индекси на Волстрит вчера остро паднаа втор ден по ред, при што под најголем притисок беше енергетскиот сектор поради падот на цените на...

Пробиен најдолгиот друмски тунел во земјава

Првиот од двата планирани тунели на автопатот Кичево - Охрид, под превојот Пресека, со должина од 1.996 метри, е пробиен. Оваа тунелска цевка почна...

Образовниот систем не ги следи потребите на компаниите

Потребно е да се зголеми квалитетот на формалното образование, а неформалното да биде негово дополнување за да овозможи побрзо приспособување кон барањата и потребите...

Анѓушев: Потребно е да ја развиеме економијата, но најпрво да ги средиме работите во...

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев и министерот за економија, Крешник Бектеши учествуваа на јубилејниот 15-ти...