17.8 C
Skopje
20.9.2019 - 14:47

Тевдовски: Годинава стартува Регистарот на вистински сопственици на фирми

Годинава ќе стартува регистарот на вистински сопственици со кој ќе се евидентираат физичките лица, сопственици на правни субјекти кои ги поседуваат или контролираат  фирмите,...

УЈП: До 15-ти месецов да се поднесе пријава за регистрација за ДДВ

Даночните обврзници кои во претходната календарска година оствариле вкупен оданочлив промет од вршење стопанска дејност повисок од милион денари имаат обврска да поднесат Пријава...

Форд ќе отпушти илјадници работници во Европа

Форд се подготвува за нови рационализации, отпуштања и затворања на фабрики на европскиот континент за да стане порентабилен, најави денеска автомобилската компанија. Една од причините...

Tрудовите инспектори во засилени контроли на исплатата на К15

Државниот инспекторат за труд прави засилени контроли во приватните фирми за исплата на К15 на вработените. Надзорот, кој почна од почетокот на годината, ќе...

Светска банка предвидува пораст од 2,9 отсто за оваа година

Македонија минатата година забележа економски пораст од 2,5 отсто, а во 2019 година ќе достигне 2,9 отсто, објави Светска банка во јануарскиот Глобален економски...

„Европа“ ад Скопје прв овластен економски оператор

„Европа“ ад Скопје е компанијата која доби прво одобрение за овластен економски оператор од Царинската управа согласно стандардите за безбедност и сигурност. Тоа е...

Поевтина струја за индустријата, поскапа за домаќинствата

Најголема бенефиција од финалната фаза на либерализацијата ќе имаат потрошувачите на индустриска струја, за кои, како што се очекува, трошоците ќе се намалат за...

Секој десетти вработен во Словенија е странец

Секој десетти вработен во Словенија е странец, а речиси половината од странските работници доаѓаат од Босна и Херцеговина. Словенечката служба за статистика објави дека во...

Невработеноста во еврозоната најниска во последните 10 години

Стапката на невработеност во еврозоната во ноември се намали на 7,9 отсто, на најниско ниво во последните 10 години, покажуваат податоците на Евростат. Во анализата...

Царинските декларации ќе се поднесуваат електронски

Годинава сите царински декларации и акцизни документи ќе се обработуваат електронски, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски при вчерашната посетата на Царинската управа. Системот за...