16.1 C
Skopje
26.4.2019 - 0:23

Кога побрзо ќе патуваме до морињата во соседството?

Придобивките од изградбата на автопатиштата се огромни, но сепак процесот на нивното комплетирање се одвива бавно, поради што е неопходно граѓаните кои веќе ги...

Очекуваме растот на странските директни инвестиции да се удвои на пет отсто од БДП

Се очекува растот на странските директни инвестиции да се искачи на над пет отсто од БДП, одржливо ниво, во периодот по пристапување во НАТО....

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на кредитите за правни лица

Почнувајќи од 08.04.2019 година, НЛБ Банка воведе нови кредитни продукти за правни лица со намалени каматни стапки и поповолни услови. Каматните стапки на новоодобрените...

Анѓушев: Се отвораат вратите за инвестиции во енергетскиот сектор

Со донесувањето на новиот закон за енергетика на нашата држава широко ѝ се отвораат вратите за нови инвестиции во енергетскиот сектор, особено за производство...

Нема работници за машинската и за енергетската индустрија

Уписната политика е иста како и во претходните години, повторно се форсираат гимназиските паралелки, наместо да се зголемува бројот на ученици во стручните училишта,...

Економијата годинава со раст од три проценти

Три проценти раст на домашната економија за годинава прогнозира Меѓународниот монетарен фонд во најновиот Глобален извештај. За наредната година прогнозата за растот на БДП во...

ММФ повторно ја намали прогнозата на светскиот раст за 2019

Меѓународниот моментарен фонд (ММФ) повторно ја ревидираше прогнозата за светскиот раст за 2019 година и ја намали на 3,3 отсто, се наведува во денешниот...

Новиот Закон за енергетика ги отвора вратите за производство на енергија од ОИЕ

Со донесувањето на новиот Закон за енергетика се отвораат многу можности за Македонија и широко се отвораат вратите за нови инвестиции во енергетскиот сектор,...

Нови преработувачки капацитети поддржани од ИПАРД 2

До средината на октомври, со средства од ИПАРД 2-програмата, треба да бидат реализирани првите три инвестиции во преработувачката индустрија. Средствата во висина од 315.000...

Довербата во компанијата се гради и преку кредитниот рејтинг на државата

Позитивниот кредитен рејтинг на земјава ги отвора можностите за пристап на македонските компании до странските пазари и до нивната препознатливост кај потенцијални деловни партнери...