16.4 C
Skopje
25.4.2019 - 12:24

Тевдовски: Македонија е високо рангирана во „Дуинг бизнис“ и не назадува

Македонија го подобри рангирањето за една позиција во извештајот на „Дуинг бизнис“ на Светска банка што денеска беше објавен. Министерот за финансии Драган Тевдовски...

Загреб им простува долгови за комуналии на богаташи, магнати, криминалци…

Градот Загреб ќе им прости на граѓаните долговите до 10.000 куни(83.000 денари) за комунални услуги, чии сметки се блокирани и се под закана...

Како банките ги лишија европските буџети од 55 милијарди евра?

Тимско новинарско истражување на 19 европски медиуми Банките и инвеститорите користеле вешти даночни зафати, за да ги лишат европските буџети за значително поголем износ...

Тевдовски: Со ребалансот на Буџетот ќе се подобрува финансиската состојба на општините

Ребалансот на Буџетот ќе обезбеди поддршка за 51 процент од пријавените, а неплатени обврски на општините. Три милијарди денари се проектирани за училиштата, градинките,...

Граѓаните во банките чуваат четири милијарди евра

Во македонските банки заклучно со 30 септември годинава македонските граѓани имаат депозити во износ од 4,082 милијарди евра. Од Фондот за осигурување на депозитите...

Ребалансот на Буџетот нема да влијае на изградбата на автопатот Скопје-Блаце

Автопатот Скопје-Блаце ќе се прави преку Јавното претпријатие за државни патишта (ЈПДП) и реабалансот на Буџетот воопшто нема да влијае врз динамиката на изградба,...

Тевдовски: Со ребалансот се обезбедуваат средства за општините, ФЗОМ, ПИОМ и АВРМ

Ревидирање на проекцијата за раст на БДП на 2,8 проценти, задржување на буџетскиот дефицит на 2,7 отсто и намалување на приходната и расходната страна...

Нема интерес за сеидба на пченка и пченица поради ниските откупни цени

Македонија првпат има доволно пченка за да ги задоволи домашните потреби, но просечната откупна цена е многу ниска-осум денари за килограм. Тоа, предупредуваат земјоделците,...

Ексклузивни археолошки наоди на трасата на експресниот пат Градско-Прилеп

Ексклузивни археолошки наоди на некропола од првите векови од новата ера ги забави работите на експресниот пат Градско-Прилеп, поточно кај Фаришката клисура. Отриени се...

Kомпаниитe во Македонија тешко градат бренд

Зошто македонските компании имаат тешкотии при изградбата на препознатлив бренд? Дали причините лежат во немањето искуство, немањето доволно финансии, малиот пазар...? Иако експертите се...