16.4 C
Skopje
25.4.2019 - 12:24

Вештачка храна – реални штети

Освен на штетите од консумирањето на храната со вештачки состојки, упатените посочуваат и на загубите што, поради присуството на таквите производи на пазарот, ги...

Горчливиот вкус на лебот наш насушен

Секое поскапување на житарките ќе предизвикува поскапување на брашното и лебот, кондиторските производи, на месото и сувомесните производи, на млекото и млечните производи, маслото...

Трите волшебни стапчиња – конкурентност, производство, извоз

Во насока на пронаоѓање, препознавање и практикување на потребните политики за рапидно зголемување на бруто-домашниот производ, неопходно е активно и синхронизирано вклучување на јавноста...

Трговскиот дефицит ја нагризува државата и однатре и однадвор

Огромниот дисбаланс помеѓу увозот и извозот што со години резултира со трговски дефицит, од близу две милијарди евра, штетно се одразува врз домашната економија,...

Го имаме ли вистинскиот клуч за ЕУ, НАТО, одржлив развој и за висок стандард

Од независноста до денес, неоспорен е фактот дека Република Македонија не остварува сериозни стапки на раст. Една од клучните причини за тоа се практикувањата...

Граѓаните во кредити исто колку и фирмите

Над пет милијарди евра, или 313 милијарди денари, должат македонските домаќинства и фирмите во домашните банки заклучно со октомври оваа година. Од оваа сума, семејствата...

Без буџетските пари ПИОМ би бил пред колапс

Со ребаланс на буџетот, Владата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување му додели дополнителни 660 милиони денари, a со тоа продолжува трендот на...

Мисија на ММФ ќе врши годишен преглед на македонската економија

Годишен преглед на македонската економија ќе спроведе Мисијата на меѓународниот монетарен фонд, предводена од Џесмин Рахман, која престојува во Македонија од денеска до 16...

Климатските промени ќе нѐ остават без леб

Поради климатските промени, кои судејќи по сушната есен што ја одложи есенската сеидба веќе ја зафатија Македонија, експертите укажуваат дека е неопходно преземање долгорочни...

МФ: Со праведното одданочување и социјалната реформа до фер општество за сите

Со воведувањето на праведен, прогресивен данок во Македонија ќе се обезбедат дополнителни средства за воведување на минимален гарантиран приход. Со ова, најдоходовните граѓани ќе...