Стравот од рецесијата во Германија ја инфицира и домашната економија

Неколку големи капацитети во ТИРЗ, од кои дел се германски, запреа со производство па продолжија, но некои не се вратија на преткризното ниво. Оваа...

Македонците сè повеќе плаќаат со картички

Советот на Народната банка одржа редовна седница на којашто ја разгледа Годишната информација за плаќањата во 2019 година. Според платежната статистика за минатата година, плаќањата...

Еуроимпекс во партнерство со меѓународниот проект во рамките на програмата „Еразмус +“

Компанијата Еуроимпекс, го продолжува партнерството со меѓународниот проект во рамките на Програмата „Еразмус+“ која се случи во февруари месец тековнава 2020-та година. Продолжувајќи ја традицијата...

Дали коронавирусот ќе ја намали цената на струјата?

Намалувањето на побарувачката на електрична енергија повлекува и намалено производство кај електроцентралите, а секако и намалена цена на берзите. Ваквите движења на светските берзи,...

Членството во ЕУ не е гаранција за конкурентно земјоделство

Зачленувањето во Европската Унија предизвикува процес на динамични структурни промени, забрзувани главно под влијание на заедничката аграрна политика на ЕУ. Се менуваат односите помеѓу...

Бектеши најави еднострано раскинување на пет договори за концесии на минерални суровини во Лабуништа

Министерот за економија Крешник Бектеши на прес-конференција информираше дека Владата на последната седница, по предлог на Министерството за економија донесе одлука за еднострано раскинување...

Како да се одржи продуктивноста во услови на физичко растојание

Потребата од одржување физичко растојание на работните места и во погоните дополнително ќе ги погоди компаниите, како во поглед на растот на трошоците така...

Пежо управувач: Од едноставна „рачка“ до мултифункционален управувач

На прв поглед, од самото појавување на автомобилот, управувачот е механички дел што најмалку еволуирал во неговата форма и функција. Сепак, никогаш не престанал...

Поскапуваат горивата

Бензините и дизелот од ноќеска на полноќ ќе поскапат 2,5 и 3 денари за литар, соопшти Регулаторната комисија за енергетика. Од вечерва на полноќ малопродажната...

Извозните компании очекуваат поддршка

Иако се обидуваат сите тешкотии да ги надминат сами, мора да се размислува за поддршка и на големите извозни компании, кои опфаќаат голем број...