Истекуваат роковите за закуп на земјоделско земјиште до и над три хектари

Рокот за доставување документација за јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до три хектари истекува на 11 јануари,...

Николовски: Нема проблем со откупот на лубениците

Нема никаков застој во откупот на лубениците. Дневно се преземаат по 500 тони, а наши екипи се постојано на терен и ја следат состојбата,...

АХВ: Да не се внесува храна од животинско потекло од Бугарија

Граѓаните кои патуваат во Бугарија при враќање во Македонија да не носат храна од животинско потекло, апелира директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство...

Најголем дел од младите работат на несоодветни работни позиции и имаат помали плати

Од половина до две третини од вработените во земјава се подвработени, односно се на несоодветни работни позиции во однос на своите квалификации, работат помалку...

Тевдовски: Од победниците на Фин Хакатон до есен очекуваме финални производи

Граѓаните до есен ќе добијат финален производ - веб апликација, видео и мултимедијална игра за Граѓански буџет од решенијата што победија на Фин Хакатонот....

Енергетската ефикасност во домовите ги намалува трошоците и до 40 проценти

Примената на енергетската ефикасност во домовите може да ги намали трошоците до 40 проценти, а домаќинствата имаат можност и за заштеда до 20 проценти...

Субвенции за откупувачите на сливи

Министерството за земјоделство воведува нова субвенција за откупот на сливи. Откупувачите регистрирани за преработка на земјоделски производи и правните лица регистрирани за вршење трговија...

Херц Македонија освои престижна награда за извонредна услуга

Херц Македонија ја освои престижната награда за извонредна услуга на клиентите од „Rentalcars.com“, светскиот лидер за онлајн-изнајмување автомобили. „Rentalcars.com“ веќе четврта година анализира анкети и...

Аерозагадувањето од возилата ги чини даночните обврзници над 60 милијарди евра годишно

Извештајот на невладината Европската Алијанса за јавно здравство (ЕПХА) е прв обид да се пресмета општествената цена од аерозгадувањето само од возилата. Според оваа независна...

Гласајте за вашите омилени социјални бизниси!

Во тек е гласањето за избор на најдобрите идеи за социјални младински бизниси како дел од Наградата за социјално претприемништво – Social Impact Awards...