9 C
Skopje
20.11.2018 - 23:14

Заканите за глобалната трговија со храна

Повеќе од една милијарда луѓе, од вкупно 5,6 милијарди, се соочија со глад на планета пред четвртина век, тој број паднал на 800 милиони,...

Зголемен бројот на корисници на Интернет, стагнација на Фејсбук

Во Македонија Интернет користат околу 1,5 милион лица или 75,9 отсто од населението, а милион (48 отсто) се приклучени на социјалната мрежа Фејсбук, покажуваат...

До крајот на годинава избор на универзален снабдувач со електрична енергија

Компаниите снабдувачи со електрична енергија најдоцна до 3 декември треба да аплицираат на јавниот тендер за избор на универзален снабдувач со електрична енергија, кој...

Продолжува вртоглавиот пад во градежништвото

Заради запирање на овој погубен тренд во еден од најважните сектори за економијата на секоја држава, од Здружението за градежништво при Стопанската комора на...

Мал пад на индустриското производство во ЕУ во јуни

Европскиот институт за статистика (Евростат), објави дека индустриското производство во Европската унија и евро зоната забележа пад од 0,4 отсто односно од 0,7 проценти...

Нокиа ќе инвестира 100 милиони евра во развојни проекти

Финската компанија ХМД, која е правен наследник на Нокиа, ќе инвестира 100 милиони долари во развојни проекти. Средствата биле обезбедени од инвестициската компанија Ди-Ем-Џи Азија...

На компаниите им е потребна поддршка при креирање нови производи

Од Стопанската комора на Македонија очекуваат 10 до 15 компани да поминат конкретна теоретска обука, а во пет да бидат спроведени таканаречени индивидуални инхаус-обуки...

Странските инвеститори сакаат да ја видат Македонија интегрирана во ЕУ

Ставот на претседателот на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија, Штефан Петер, е дека ако Македонија сега не ја искористи шансата...

Се бара решение за регистрацијата на пензионерите во УЈП за годишната даночна пријава

Во Управата за јавни приходи се бара решение за пензионерите во однос на системот за регистрација за годишните даночни пријави. Министерот за финансии Драган...

Нов оглас за закуп на 834 хектари државно земјоделско земјиште

Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство (МЗШВ) објави нов јавен оглас за давање под закуп на државно земјоделско земјиште до три хектари со кој...