Паѓа вредноста на акциите, кој купува, а кој продава?

Кога паѓа вредноста на акциите, тоа, во принцип, важи за добар период за купување акции и, генерално, се купува кога се намалуваат цените, кога...

Винарот над винарите замина да им прави вино на боговите

Ин мемориам Замина Ѓорги Јованов-Хермес, еден од доајените на модерното производство на вино во Македонија. Ќе остане запаметен по својата голема посветеност и умешност да...

Податоците се фрапантни- На Германија лошо и се пишува

Германија до крајот на следната деценија би можела да изгуби 4,9 милиони работници, а овој недостаток германската економија би можел да ја чини 525...

Канцероген индиски сусам бил увезен и во Македонија

Сите оператори со прехранбени производи што добиле серија продукти што не се во согласност со регулативата на ЕУ ги повлекуваат производите од пазарот, а...

Рударството не „подлегна“ на пандемијата, но се соочува со кочници за понатамошен раст

Рударскиот сектор покажа дека може да опстојува и во услови на вакви кризи, но не е реално да се очекува значителен раст на овој...

Отворањето стечајна постапка врз Еуростандард банка е најобичен грабеж

Во ексклузивно интервју за „Нова Македонија“ познатиот бизнисмен вели дека првенствено најбитно му е да бидат обесштетени сите коминтенти на банката, а ако остане...

Мауровски назначен за нов генерален директор на „Бетон“

Горан Мауровски (34) е назначен за нов генерален директор на ДГ „Бетон“ АД Скопје, каде што досега беше директор на секторот за контрола и...

Николовски: Се подготвува понуда на македонска зелка за рускиот пазар

е подготвува понуда на македонска зелка за рускиот пазар. Се собираат податоците за расположливите количини и цените. Интензивно се водат разговори за пласман, рече...

Пробиен најдолгиот друмски тунел во земјава

Првиот од двата планирани тунели на автопатот Кичево - Охрид, под превојот Пресека, со должина од 1.996 метри, е пробиен. Оваа тунелска цевка почна...

Македонија има специфични почви какви што нема во Европа

АКАДЕМИК ПРОФ. Д-Р ЃОРЃИФИЛИПОВСКИ (100), ПЕДОЛОГ, ЕДЕН ОД ОСНОВАЧИТЕ НА МАНУ, УКИМ И НА ФЗНХ Како научник од областа на педологијата, наука за почвите, денес...