Трајно го губиме потенцијалот за производство на храна

Структурата на земјоделското земјиште не содejствува со производството во количество со вредноста на земјоделскиот аутпут, ниту со степенот на искористеност на природните ресурси АЛАРМ ЗА...

Кинеските инвеститори се оптимисти за предностите на Македонија

Kвалитетните производи и услуги од Северна Македонија се добредојдени во Кина за влез на кинескиот пазар и Кина се надева дека Северна Македонија ќе...

Договорен откупот на вишокот тутун

Владата ја усвои информацијата за состојбите за откуп на тутун од реколта 2020 година и донесе заклучок да му се укаже на Тутунскиот комбинат...

Заев: Креираме поволен деловен амбиент за зголемување на извозот и за нови инвестиции

Партнерски креираме поволен деловен амбиент за зголемување на извозот и за нови инвестиции, изјави претседателот на Владата, Зоран Заев кој со владиниот економски тим...

Во претседавањето со ЦЕФТА приоритет ќе биде отстранување на пречките во трговијата

Министерот за економија Крешник Бектеши и амбасадорот на Европската Унија во Македонија, Дејвид Гир ги презентираа приоритетите на Македонија со претседавањето на Централноевропскиот договор...

Налетот на „ројот“ се покажа како среќен за дел од хеџ-фондовите

Инвеститорите во малопродажбата што им нанесоа удар на хеџ-фондовите кои се обложуваа против цените на акциите, вклучувајќи ги оние на компанијата за видеоигри „Гејмстоп“,...

Јавните претпријатија ќе ги бришат каматите на долговите на граѓаните

Нов пакет економски мерки Согласно петтиот пакет економски мерки, Јавните претпријатија на државо ниво ќе ги избришат каматите на долговите на граѓаните. Ова го наведе...

Безос се фати во костец со најбогатиот човек во Индија на новиот бизнис-фронт

Поранешниот извршен директор на „Амазон“, Џеф Безос, влезе во судски спор со најбогатиот човек во Индија, Мукеш Амбани, кој е извршен директор на „Рилајанс“....

„Стоби“ ја одржа 12-годишната традиција со закројување на лозјето за Свети Трифун

Со закројување на лозјето на плантажите во винарницата „Стоби“ по 12-ти пат беше одбележан празникот Свети Трифун. Традиционалното закројување на лозјето годинава се одржа...

Пандемијата ќе ги доосиромаши сиромашните земји

Според економските експерти и универзитетски професори со кои се консултиравме, без сомнение, корона-кризата и импликациите врз светската економија ќе предизвикуваат уште поголемо раслојување и...