4 C
Skopje
24.10.2018 - 7:22

Задолжителни реформи во транспортот, заради раст на економијата

Транспортниот сектор во Македонија е ограничен од повеќе аспекти. Освен патниот сообраќаен превоз, кој е за нијанса поразвиен од другите типови транспорт во државава...

Милер: Србија може да се поврзе на гасоводот „Турски поток“

Претседателот на Управниот одбор на рускиот „Газпром“, Алексеј Милер изјави дека Србија може да се поврзе на гасоводот „Турски поток“, преку кој ќе се...

Годинава ќе завршат градежните работи на пругата Битола-Кременица

Градежните работи на пругата Битола-Кременица се очекува да завршат до крајот на годинава, согласно податоците на изведувачот. Досега 90 проценти од градежните работи се...

Зошто ја заборавивме реалната економија?

Политиката приоритет, економијата на маргините „Нова Македонија“ во неколку продолженија ќе ги посочи најголемите проблеми со кои се соочуваат неколку сектори во економијата во последниве...

Иновацијата е еден од најважните двигатели на економскиот раст

Иновацијата е еден од најважните двигатели на економскиот раст во современите економии. Заштитата, пак, на иновациите, односно правата од интелектуална сосопственост е исто така...

Нов развоен концепт за Македонија

Република Македонија во посттранзицискиот период бележи релативно бавна развојна динамика со просечна стапка на раст од 2,7 отсто, што споредено со земјите од регионот...

Ангеловска-Бежоска: Нефункционалните кредити сѐ уште имаат големо значење во глобални рамки

И по десет години од почетокот на глобалната криза, проблемот на нефункционалните кредити сѐ уште има големо значење во глобални рамки. Ова го истакна гувернерката на Народната...

Новите Ситроен Берлинго и Ситроен Ц4 Кактус се финалисти за награда на „Аутобест 2019“

Жирито на европскиот „Аутобест“ ги објави 6-те финалисти од повеќе од 20 кандидати. Во рамките на овој престижен натпревар Ситроен во финалето учествува со...

Министерствата и општините имаат 2.645 возила, најскапите се во МНР, МВР и финансии

Министерствата и општините имаат 2.645 автомобили. Министерствата имаат 2.215 возила вредни 27,2 милиони евра, додека општините имаат 430 возила во вредност од 5,7 милиони...

Во Глобалниот индекс на конкурентноста, Македонија е на 84-то место

Македонија е рангирана на 84-то место во Глобалниот индекс на конкурентноста што го подготвува Светскиот економски форум. Во извештајот за 2018 година има податоци...