Сликата на селата што се наоѓаат во источна Македонија, во Штип и околината, но и на патот кон Радовиш и Мантово е идентична. Излеаните реки ги покриле земјоделските површини насадени со жито. Речиси нема куќа или нива што не е под вода. Жителите со рибарски чизми шетаат низ ...
„Нова Македонија“ посети едно од гласачките места во центарот на Атина. Поразговаравме со некои од граѓаните што го остварија правото на глас. Без разлика кој за кого ќе гласа, еден е впечатокот што се добива во Грција, на Грците им е „прекуглава“ од кратења, мерки за штедење ...
Увезуваме шеќер и масло, а нашето подрачје во минатото било познато по одгледување шеќерна репка и сончоглед. Сметам дека Владата на Република Македонија треба да размисли за стимулативна програма на компании за зголемување на уделот на инпутите што тие го купуваат од домашната ...
Во последното гранатирање на Мариупол загинаа околу 30 луѓе, а овој број би можело да се зголеми, се наведува во извештаите на локалните медиуми. Освен априлските безредија низ градот, кои минаа со десетина жртви, досега Мариопол беше поштеден од судирите меѓу украинските сили ...
Историјата сведочи дека кокаинот од лек за гладот и уморот прераснал во дрога, чие консумирање е привилегија за имотните луѓе, а неговото препродавање е бизнис што повеќе им носи бенефиција на оние наркобосови што се поврзани со базите во Јужна Америка отколку на уличните дилери. ...
Граѓаните се видно изморени од битката со секојдневието. Стани наутро, подготви се за на работа, навлечи си ќесиња преку чевлите и започни ја голготата кон автобуската до која нема повеќе од десет минути пеш ...
Откако почнавме со директните преноси, интересот на публиката постојано се зголемува. Овие преноси одат во втората по големина сала и таа речиси секогаш е исполнета до последното место, велат од „Синеплекс“ ...
 
Македонија
Му се молиме на бога сликата од поплавите да не се повтори
Сликата на селата што се наоѓаат во источна Македонија, во Штип и околината, но и на патот кон Радовиш и Мантово е идентична. Излеаните реки ги покриле земјоделските површини насадени со жито. Речиси нема куќа или нива што не ...
Македонија
Отец Владимир ожени многу Поречани со невести од Албанија
Во последните пет години во Порече се доведени дури 80 невести од Албанија, кои во истиот период на свет донесоа дури 192 принови, што во значителна мера придонесе за подобрување на наталитетот во регионот ...
Економија
Не треба да увезуваме продукти што можеме да ги произведеме
Увезуваме шеќер и масло, а нашето подрачје во минатото било познато по одгледување шеќерна репка и сончоглед. Сметам дека Владата на Република Македонија треба да размисли за стимулативна програма на компании за зголемување на ...
Економија
Може ли банка да побара медицинско досие на клиент?
Во согласност со член 25 став 1 од Законот за заштита на правата на пациентите, пациентот има право на доверливост (тајност) на личните и медицинските податоци, кои мора да се чуваат во тајност и по неговата смрт ...
Свет
Артилериски оган во Мариупол, мирно на аеродромот во Доњецк
Во последното гранатирање на Мариупол загинаа околу 30 луѓе, а овој број би можело да се зголеми, се наведува во извештаите на локалните медиуми. Освен априлските безредија низ градот, кои минаа со десетина жртви, досега Мариопол ...
Свет
Ердоган: Ако е против исламофобијата, ЕУ треба веднаш да ја прими Турција
Ердоган, кој е прв турски претседател што ја посетил источноафриканската република Џибути, истакна дека „Турција никогаш нема да толерира терористи, без разлика на која вера ѝ припаѓаат“, а потоа се осврна на евроинтегративниот ...
Хроника
Кокаинот е достапен само за богатите зависници
Историјата сведочи дека кокаинот од лек за гладот и уморот прераснал во дрога, чие консумирање е привилегија за имотните луѓе, а неговото препродавање е бизнис што повеќе им носи бенефиција на оние наркобосови што се поврзани ...
Скопје
Улица-ораница во населбата Бара
Граѓаните се видно изморени од битката со секојдневието. Стани наутро, подготви се за на работа, навлечи си ќесиња преку чевлите и започни ја голготата кон автобуската до која нема повеќе од десет минути пеш ...
Скопје
На велосипед за спас на Скопје
Поради временските услови, сообраќајот, како и начинот на загревање на домаќинствата, загаденоста на воздухот е на алармантно ниво и токму поради тоа граѓаните треба да се вклучат во активности што ќе придонесат за подобрување ...
Коментари
Модерниот тероризам шлаканица за отрезнување
Модерниот тероризам со последните напади изминативе две-три години претставува шлаканица за отрезнување на модерната цивилизација. Неговите закани, сега повеќе од кога и да е, Европа ги почувствува на своја кожа, а милитантите ...
Коментари
СИРИЗА: бауч или надеж
Обама поттикнуваше зборувајќи за „дрскоста на надежта“, а „надежта доаѓа“ е слоганот со кој чекори Алексис Ципрас. Ова е јасен знак дека ситуацијата е очајна: без очај надежта не би била со толку висока вредност во еден демократски ...
Коментари
Мала теорија на дупките
Од шесте вида дупки, ние ги имаме сите, ама најчесто го гледаме само шестиот вид - материјалните. И се обидуваме, секојдневно, со деноноќна работа (и редовна, и хонорарна) да ги затнеме. Мислам дека стратегијата ни е погрешна. ...
Култура
Нашата публика повеќе сака балет отколку опера
Откако почнавме со директните преноси, интересот на публиката постојано се зголемува. Овие преноси одат во втората по големина сала и таа речиси секогаш е исполнета до последното место, велат од „Синеплекс“ ...
Култура
Омаж на Дарија Андовска во Цирих
Портрет-концертот на Андовска, кој го организира градот Цирих, следува по свеченото доделување на наградата „истакнат уметник на градот Цирих“ за 2014/2015 година, со која Андовска се закити на 27 ноември минатата година ...
Култура
Која е Гертруда Бел?
Филмот ја следи приказната за госпоѓицата Бел, како што ја нарекувале Ирачаните, која одлично зборувала арапски и персиски и која поминала речиси една деценија пред Првата светска војна одејќи по пустината, цртајќи мапи и придобивајќи ...
Култура
Денови на македонските издавачи во ДПМ
Друштвото на писателите на Македонија во соработка со издавачките куќи од неделава ќе организира Денови на македонските издавачи во ДПМ, во рамките на проектот за презентирање и афирмација на литературата ...
Култура
Рекорден број проекти на Музеј-галеријата во Кавадарци
Министерството за култура одобри и ќе финансира 10 проекти на Музеј-галеријата од Кавадарци во 2015 година ...
Култура
Ќе се отвора галерија на икони во Ново Село
Со поддршка од Министерството за култура, во тек е реализацијата на проектот за отворање галерија на икони во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во Ново Село, Штипско ...
Зелена страница
Да се гради и живее подалеку од центарот
Скопје едноставно стана сифон за многу врнежи, најниска точка во која според законот на физиката лесно легнува сѐ што е тешко, темно и опасно. Без ветар тешко кој може да ја разбие оваа мрачна реалност во ладните сиви зимски ...
Зелена страница
Година на пешачењето во Виена
Ековести ...
Зелена страница
Куќа произведува повеќе струја отколку што троши
Со своите сто квадратни метри, „Поинт хаус“ е одличен пример за тоа како функционалноста и удобноста може да се спојат со помош на денешната технологија ...
Јазично катче
Македонец, тетовец, Мариовец
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Нас не нè виде, нејзе ѝ рече
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Патопис, полчас, фотомонтажа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Јазикот е благодат
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Обој ме
Правопиосот е закон! ...
Јазично катче
Одбранбена и прехранбена стратегија
Правописот е закон! ...
Јазично катче
За’ржи и уште ‘ржи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Доаjените успеаjа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Звучни и безвучни
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Кога се пишуваат удвоени согласки
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Училиштен двор и училишна работа
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Ма-ке-до-ни-jа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Еден и прв
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Полунаводници
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Коjшто и каде што
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Седумдесетгодишнина и 70-годишнина
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Имиња и презимиња
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Второ полувреме
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Ем не знае ем нејќе да научи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Среќна ѕвезда
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Љ наспроти лj
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Празници
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Презимиња
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Денови, месеци, епохи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Западноевропски
(Текстот е изваден од Правописот на македонскиот јазик, со минимални приспособувања за широка публика) ...
Јазично катче
Околу дваесет
(Текстот е изваден од Правописот на македонскиот јазик, со минимални приспособувања за широка публика) ...
Јазично катче
Десеттемина
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Заменик-министерот предложи нацрт-закон
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Итн. и др.
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Кога не се бележи едначењето по звучност
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Бестрашен
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Личност на годината
Решаваме задачи облечени во штрумфови
Богдановиќ е најдобра наставничка во Македонија и е една од 50-те најдобри едукатори во светот. Таа се бори за престижната награда од милион долари и за титулата најдобар наставник во светот ...
Личност на годината
Ако се сака, не е тешко да се биде млад научник
Димоска е студентка на насоката инженерство на материјали и нанотехнологии на Технолошко-металуршкиот факултет. Изминатава година таа заедно со тим од свои колеги го освои првото место на натпревар организиран од НАСА, која подоцна ...
Личност на годината
Ова признание е орден за мојата младост
Ние се описменивме на македонски јазик и кога стасавме да читаме весници, ја читавме и растевме со „Нова Македонија“. Уште како гимназијалци почнавме тука да објавуваме текстови, патописи, а подоцна и полемики, кои често беа ...
Личност на годината
Откривањето на крајните граници ме води во височините
Кај мене, веројатно и кај повеќето луѓе, постои потреба, наедно и задоволство за откривање на крајните можности и граници. На опасностите не мислам, ги ставам во втор план. Кога ќе стигнам до врвот и ќе го развиорам македонското ...
Личност на годината
Надеж и среќа за идните родители, успех за инвитро-тимот
Првото бебе од смрзната јајце-клетка во Македонија беше родено во „Ре-Медика“, по инвитро-постапка, а лекарите следат уште неколку бремености по вештачко оплодување со смрзната јајце-клетка. Вештачкото оплодување, а потоа и бременоста ...
Личност на годината
Го достигнавме врвот во македонската хорска музика
По многуте високи меѓународни награди и признанија, првпат во мојата 40-годишна кариера како диригентка сум номинирана и во мојата матична земја ...
Личност на годината
Само квалитет поминува на странските пазари
Зголемувањето на извозот ќе се постигне со заемно дејствување на сите играчи. Од една страна, потребно е приватниот сектор малку повеќе да инвестира во создавање квалитетни брендови што ќе бидат наменети за извоз, a oд друга ...
Личност на годината
Сакам да создавам безвременски нешта
Живеејќи на релацијата Британија - Македонија, Тања Царовска успева да звучи фантастично и во заднината на серија филмски блокбастери и во извонредни музички проекти, сите наградувани ...
Личност на годината
Предизвик е да се натпреваруваш со врвот во твојата професија
Се заблагодарувам за признанието, особено затоа што денес сум тоа што сум благодарение на „Нова Македонија“. Таму ми беа почетоците, таму беше Живко Јаневски, кој ме научи сѐ што знам денес, вели Личовски ...
Личност на годината
Иџе ги освои македонските срца
Искрено, не можам да објаснам како успеавме, изненаден и вчудовиден сум од успехот, рече Стефановски, првиот Македонец што стана европски првак во автомобилизам ...
Актуелно
Политичарот без вратоврска оптимист дека ќе ја менува Грција
„Нова Македонија“ посети едно од гласачките места во центарот на Атина. Поразговаравме со некои од граѓаните што го остварија правото на глас. Без разлика кој за кого ќе гласа, еден е впечатокот што се добива во Грција, на Грците ...
Пусто Турско
Пусто турско
... ...
 

Топ вести
 
  Powered by Nova Makedonija