За да не чекаме во ред и да завршиме работа што е можно побрзо подготвени сме да си бркнеме во џебот и дополнително да платиме за тоа. Ваквиот начин на размислување и дејствување во регионот е оставина или еден вид наследство од далечното минато. Сето ова не е карактерна особина, ...
Експертите предупредуваат дека не само ГМО-семињата туку сите хибридни семиња се „кодирани“, за да може приносот да биде драматично поголем. Затоа и така се прават, да можете од нив само една година да имате принос, а следната да не можете да направите нов расад, туку да морате ...
Планинарите од Битола на битолската јавност ѝ ставија до знаење дека доколку го добијат решението за легализација, тие во најскоро време ќе почнат со реновирањето, за што веќе имаат обезбедено и средства ...
Воведувањето на оваа обврска од почетокот на годинава предизвика бурни реакции и низа дилеми во јавноста по прашањата кој сѐ има обврска да уплаќа придонеси, дали ваквата новина ќе значи намалување на хонорарите, како и дали работниците што имаат договори за вработување на неодредено ...
Словенечката влада, која со именувањето на Рони Абрахам, актуелниот претседател на Меѓународниот суд на правдата (МСП), за словенечки судија пред Арбитражниот суд, се обидува да ја врати довербата во арбитражната постапка, и натаму останува на ставот дека скандалот не може ...
Покрај полицијата, тим од пет луѓе и два чамци на Црвениот крст, за потрагата биле известени и спасувачите на сите плажи во Охрид. Им било кажано да внимаваат дали во езерото или на брегот ќе се појави жената или каква било трага од неа. До вчера, во 10 часот претпладнето, кога ...
Критичната маса се однесува на брзината со која возачите ги управуваат своите возила, односно за воспоставување што е можно повеќе „зони 30“ т.е. зони каде што возилата не би смееле да се движат со брзина поголема од 30 километри на час ...
Во Шекспировата „Ромео и Јулија“ на режисерот Гочев дијалозите беа ставени во втор план, па на сцената доминираа динамичните сценски движења и кореогрaфијата, впечатлива сценографија со префинети визуелни решенија и модерна и провокативна изведба, која кај битолската ...
 
Македонија
Mитото и ситните подароци вкоренети во балканскиот менталитет
За да не чекаме во ред и да завршиме работа што е можно побрзо подготвени сме да си бркнеме во џебот и дополнително да платиме за тоа. Ваквиот начин на размислување и дејствување во регионот е оставина или еден вид наследство ...
Македонија
Граѓаните се жедни за суштинска дебата од собраниската говорница
Според актуелни пратеници и политички аналитичари, опозицијата во Собранието би требало активно да учествува во работата на собраниските комисии, да се отвора дебата и расправа за сите законски решенија и по предлозите од договорот ...
Македонија
Ќе има пеколни горештини во голем дел од Македонија
Во Охрид, Струга, Дебар, Ресен, Штип, Радовиш, Кавадарци, Демир Капија, Струмица, Гевгелија, Крива Паланка, Кочани, Берово и во Делчево ќе владеат температури повисоки од 40 Целзиусови степени ...
Македонија
Семето од домат поскапо од злато
Експертите предупредуваат дека не само ГМО-семињата туку сите хибридни семиња се „кодирани“, за да може приносот да биде драматично поголем. Затоа и така се прават, да можете од нив само една година да имате принос, а следната ...
Македонија
Домот „Копанки“ легализиран, се чека реновирањето
Планинарите од Битола на битолската јавност ѝ ставија до знаење дека доколку го добијат решението за легализација, тие во најскоро време ќе почнат со реновирањето, за што веќе имаат обезбедено и средства ...
Економија
Хонорарците нема да имаат обврска за уплата на придонеси
Воведувањето на оваа обврска од почетокот на годинава предизвика бурни реакции и низа дилеми во јавноста по прашањата кој сѐ има обврска да уплаќа придонеси, дали ваквата новина ќе значи намалување на хонорарите, како и дали ...
Економија
„Алкалоид“ со пораст на консолидираниот извоз од 15 отсто и 56 нови вработувања
„Алкалоид АД“-Скопје оствари позитивни финансиски резултати во првото полугодие од 2015 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран биланс на успех ...
Економија
Рестрикција на водата за наводнување од Калиманци
Водостопанството „Брегалница“ од Кочани, кое стопанисува со водите од хидросистемот „Брегалница“ и со акумулациите „Калиманци“, „Ратево“, „Гратче“ и „Мавровица“, воведува нови мерки на рестрикција на водата за наводнување по ...
Свет
Хрватскиот парламент даде зелено светло за прекинување на арбитражата
Словенечката влада, која со именувањето на Рони Абрахам, актуелниот претседател на Меѓународниот суд на правдата (МСП), за словенечки судија пред Арбитражниот суд, се обидува да ја врати довербата во арбитражната постапка, и ...
Свет
Германски експерти бараат воведување опција за излегување од еврозоната
Германските економски аналитичари предлагаат измени во структурата на Европската монетарна унија како резултат на грчката гриза, вклучувајќи и опција за излегување од еврозоната ...
Хроника
Спасена жена по деветчасовен престој во езерото
Покрај полицијата, тим од пет луѓе и два чамци на Црвениот крст, за потрагата биле известени и спасувачите на сите плажи во Охрид. Им било кажано да внимаваат дали во езерото или на брегот ќе се појави жената или каква било трага ...
Хроника
БИЛТЕН
... ...
Скопје
Велосипедистите бараат повеќе „зони 30“
Критичната маса се однесува на брзината со која возачите ги управуваат своите возила, односно за воспоставување што е можно повеќе „зони 30“ т.е. зони каде што возилата не би смееле да се движат со брзина поголема од 30 километри ...
Скопје
Ноќно бележење на градските улици
Екипите на ЈП „Улици и патишта“ ја продолжуваат акцијата за обележување на хоризонталната сигнализација на градските улици и булевари во ноќните часови, кога е намалена фреквенцијата на возилата ...
Скопје
Се чисти коритото на реката Мала Рада
Екипи ангажирани од општината Кисела Вода почнаа со чистење на каналот на реката Мала Рада. Акцијата што е почната деновиве ќе трае до крајот на месецов ...
Коментари
Да се биде палма или студент, прашање е сега
За разлика од палмите, кои ќе се тушираат секое утро по час и половина, туширањето на студентите во студентските домови изгледа малку поинаку. За почеток, сликата со испукани, распаднати, прастари санитарни јазли ни оддалеку ...
Коментари
Три предлози за туристички пораст
Носечки пазар е домашниот пазар – односно домашните туристи, а тие се тие што во Националната стратегија за развој на туризмот не се опфатени воопшто ...
Коментари
„За љубовта наша делата ќе кажат“
Демократски е да се има свое мислење, но уште подемократски е и да се почитува туѓото. Зар повторно сите треба да мислиме еднакво? Иднината на една земја и идентитетот на еден народ не можат да се градат и одржуваат без должното ...
Култура
Современите Ромео и Јулија имаат и акробатски способности
Во Шекспировата „Ромео и Јулија“ на режисерот Гочев дијалозите беа ставени во втор план, па на сцената доминираа динамичните сценски движења и кореогрaфијата, впечатлива сценографија со префинети визуелни решенија и модерна ...
Култура
Мураками се согласи да се реиздадат неговите први романи
По неколкудецениско негодување познатиот јапонски писател се согласи да бидат реиздадени неговите први два романа - „Слушни го ветрот како пее“ и „Пинбол 1973“, кои досега беа тешко достапни и можеа да се купат само онлајн по ...
Култура
Концерт на оркестарот на МММ
Оркестарот на Музичката младина на Македонија вечерва, во 21 часот, ќе одржи концерт во „Света Софија“, во рамките на „Охридско лето“. Со оркестарот ќе диригира младата диригентка Елена Митревска, а на програмата се дела од ...
Култура
Работилница „Манаки скрипт лаб“ со Надја Димушел
Агенцијата за филм и интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ деновиве го најавија сценаристичкото катче „Манаки скрипт лаб 2015“, кое годинава ќе се случува во соработка со „Торино филм лаб“ од 22 до 25 ...
Култура
Поетесата Величковска во Бар
Македонската писателка и поетеса Јулијана Величковска е наша претставничка на 28-то издание на меѓународниот книжевен фестивал „Барски летопис“, кој се одржува во црногорскиот град Бар ...
Култура
Настап на фолклорен ансамбл од Италија
Концерт на фолклорниот ансамбл „Квартиере виланова“ од Калјари, Италија, ќе се одржи вечерва, во 20.30 часот, на платото пред Универзалната сала, во рамките на фестивалот „Скопско лето“ ...
Јазично катче
Македонец, тетовец, Мариовец
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Нас не нè виде, нејзе ѝ рече
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Патопис, полчас, фотомонтажа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Јазикот е благодат
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Обој ме
Правопиосот е закон! ...
Јазично катче
Одбранбена и прехранбена стратегија
Правописот е закон! ...
Јазично катче
За’ржи и уште ‘ржи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Доаjените успеаjа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Звучни и безвучни
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Кога се пишуваат удвоени согласки
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Училиштен двор и училишна работа
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Ма-ке-до-ни-jа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Еден и прв
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Полунаводници
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Коjшто и каде што
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Седумдесетгодишнина и 70-годишнина
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Имиња и презимиња
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Второ полувреме
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Ем не знае ем нејќе да научи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Среќна ѕвезда
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Љ наспроти лj
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Празници
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Презимиња
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Денови, месеци, епохи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Западноевропски
(Текстот е изваден од Правописот на македонскиот јазик, со минимални приспособувања за широка публика) ...
Јазично катче
Околу дваесет
(Текстот е изваден од Правописот на македонскиот јазик, со минимални приспособувања за широка публика) ...
Јазично катче
Десеттемина
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Заменик-министерот предложи нацрт-закон
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Итн. и др.
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Кога не се бележи едначењето по звучност
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Бестрашен
Јазично катче: Правописот е закон! ...
 

Топ вести
 
  Powered by Nova Makedonija