Во Овчарани и годинава се слави Илинден


Други вести
Највести
  • Читани
  • Коментирани
  • Оценувани
Коментари и дебати
Мери Јордановска
Сакам и џедајски храм на плоштадот „Македонија“
По сето ова, останува уште будистичката заедница да побара изградба на храм на плоштадот, по што Скопје надалеку би станала туристичка атракција ...
 
Бренда Ли Пирсон
И САД влегоа во климатската игра
Трошоците за општеството од глобалното затоплување може да бидат многу поголеми од Големата депресија и една светска војна, земени заедно. Тоа навистина звучи скапо, но проблемот е како да се најде одговор ...
 
Веле Самак
Дали сé што оди надолу, мора да се врати нагоре?
За жал, домашните „експерти“ засилени од некои медиуми се однесуваат како хемофиличари во допир со бројки и наместо решенија нудат само прикаски ...
 
 Печати | Прати ја страницата | Врати се назад
 
 

Со традиционални песни и ора во селото Овчарани, Македонците од Грција вчера вечер планираа да им порачаат на грчките власти дека Атина мора да ги признае нивните малцински права и да престане да биде, како што велат, последната неевропска држава

 
 
  
Во неделата, Македонците од Грција започнаа со прославата на традиционалниот илинденски панаѓур, каде што вообичаено присуствуваат културно-уметнички друштва од Македонија и од Грција. Вчерашната прослава се очекуваше со големо внимание да ја следат и грчките медиуми.

- Како и секоја година, и годинава Овчарани е симболично место каде што ќе се соберат Македонците од Грција и од Македонија. Целта е да покажеме дека сме тука, присутни како Македонци во Грција и да побараме оваа држава да се демократизира - вели Атанас Парисис од „Виножито“. На прославата се очекуваа 3.000 до 5.000 посетители.
 
   
Автор: Ив.К.  
 
   
   
   
     
сподели на пинг    
 
   
Веста е прочитана: 152          Оценка: 4,44  
   
    Оставете коментар

Правила за објавување на коментарите
 
   
Naum
Do "Makedonija" Makedonskite nosii se razlicni vo raznite delovi na nasata rasparcena zemja. I nosijata od Ovcarani e Makedonska isto kako nosiite vo Bitola ili Skopje ili Petrich ili Blagoevgrad
 
R S. Prespanceto
Chestito denot Ilinden nasite Makedonci shirum svetot, za mnogu godini mu chestitame na seloto Ovchareniina cel Makedonski narod od LERINSKIOT Region samo so Orata i Pesnite kemudokazeme na Grcite oti TUKA sme! srekja iradost vo sekoja edna OFCHARENSKA Familija i vgodina site zaedno AMIN!
 
trpe
vlaska e nosijata
 
Македонија
Веста е добра,но ме разочара тоа што носијата,рубата на фотографијата не е Македонска..Жалам,ама Македонската носиа сосема инаква...Инаку поздрав до Овчарани...
 
 
  Powered by Nova Makedonija