Откриен споменикот на Крсте Петков Мисирков


Други вести
Највести
Коментари и дебати
Слаѓана Димишкова
Европа се исплаши - нам ни се стресоа визите
Зошто токму сега се доведува во прашање укинувањето на визите за земјите од Балканот? Во Европа - зашто се исплашени од бранот бегалци од Северна Африка, во Македонија - зашто е предизборие ...
 
Мирка Велиновска
Тие или ние
Секој што ќе се реши да ги упропасти и овие јубилејни избори, иако е предупреден дека тие за Македонија ќе бидат последен тест со кој ќе се мерат нејзината државна зрелост и одржливост, не може повеќе да се нарекува ни политичар, ...
 
м-р Илија Василевски
Групна и тимска работа
За овие парламентарни избори во Република Македонија имаме две клучни понуди, кои по нешто се разликуваат, а гласачите треба да ги најдат тие разлики и да донесат одлука која политичка опција е прифатлива за нив, односно за државата, ...
 
 Печати | Прати ја страницата | Врати се назад
 
 

Бронзен споменик на Крсте Петков Мисирков вчера беше поставен во истоимениот парк меѓу зградите на Апелациониот суд и МАНУ

 
 
  
Академикот Томе Серафимовски рече дека е задоволен што токму тој ја добил честа да го изработи споменикот на овој македонски филолог и собирач и проучувач на македонското национално творештво.

- Се чувствувам дека на некој начин сум му се одложил на Крсте Петков Мисирков за тоа што го направи за нас и за нашиот јазик- кажа Серафимовски.

За изработка на споменикот, како и за хонорарите на авторот, потрошени се вкупно 170 илјади евра.

Од општината Центар не кажуваат што ќе се прави со стариот споменик на Мисирков, кој се наоѓа на плоштадот „Пела“, веднаш до триумфалната порта.
 
   
Автор: А.М.Д.  
 
   
   
   
     
сподели на пинг    
 
   
Веста е прочитана: 240          Оценка: 4,6  
   
    Оставете коментар

Правила за објавување на коментарите
 
   
 
  Powered by Nova Makedonija