Скопје расте како печурка


Други вести
Највести
Коментари и дебати
Гоце Трпковски
Нема одмор додека траат партиите
Се наближува Велигден. Ќе се бојадисуваат јајца, тоа е сигурно. Црвени, сини, но и жолти, црвено-црни, сино-жолти и други, бидејќи и други играчи покажаа дека ќе влезат во борбата. Потоа ќе почне кршењето, кое ќе биде, најблаго ...
 
Билјана Ванковска
Идејата
Колумнава им е посветена на групата млади, за кои малкумина знаат и дека постојат. Ги сметаат за маргиналци, иако се меѓу ретките што доследно, доблесно, искрено и упорно нé потсетуваат дека сме човечки суштества, дека ...
 

Писма
Што ќе избереме на изборите / Кисела Вода смрди на гума ...
 
 Печати | Прати ја страницата | Врати се назад
 
 

Новите населби во главниот град ќе отвораат врата за нови населувања. Според неофицијални сознанија, бројот на жители во Скопје надминува над еден милион, што е речиси три пати повеќе од проектираната идеја на архитектот Кензо Танге, кој Скопје го замислил како град за 350.000 жители

 
 
  

Наредниве години Скопје ќе расте и во должина и во ширина, но и по бројот на население. Ова го најавуваат речиси сите општини во градот што планираат изградба на нови населби на празното градежно земјиште на кое е дозволено изградба на куќи и згради за живеење. Од јули годинава со процесот на децентрализација државното земјиште, и она што се води како земјоделско и она како градежно, ќе им припадне во владение на општините. Тие уште сега се подготвуваат за искористување на таа шанса. На големо се подготвуваат ДУП онаму каде што нема или, пак, се подготвува пренамена на земјоделското во градежно земјиште, за да можат брзо и лесно да се продадат, изградат, а потоа и да се населат празните државни хектари.

Сите најавуваат интензивна градба, а има и градежни активности на големи површини. Најголема заинтересираност во градот има за индивидуални куќи, а веднаш по нив за станбени згради. Сé повеќе се актуелни и населбите од затворен тип, но голем е и бројот на оние што градат сами. Голема улога во градежната процедура, навиката, методологијата и темпото ќе одигра и Законот за легализација на дивоградби.

- По завршувањето на процесот на легализација на дивоградбите, што е во тек, во нашата општина очекуваме да се зголеми опфатот на нови простори како градежно земјиште. Очекуваме многу приватни инвеститори што ќе сакаат да градат станбени комплекси - ни изјави Снежана Клинчарова, советничка за односи со јавноста во општината Бутел.

Новите населби во главниот град ќе отворат врата за нови населувања. Според неофицијални сознанија, бројот на жители во Скопје надминува над еден милион, што е речиси три пати повеќе од проектираната идеја на архитектот Кензо Танге, кој Скопје го замислил како град за 350.000 жители. Изградба на населби на поголема површина се најавува во општините Гази Баба, Бутел, Аеродром и Кисела Вода.

Во Бутел очекуваат градежен бум

Визбегово, Радишани, Љуботенски Пат се неколкуте населби што се сметаат за најатрактивни потенцијални градилишта на територијата на општина Бутел. Во оваа општина во тек е изградба на населбата Хот и Хот 1, која се простира на површина од 18.000 квадратни метри и има 34 ексклузивни куќи за живеење. Населбата е од затворен тип и е комплетно приватна инвестиција за која општината обезбеди услови за градење уште пред да се активираат градежните зафати. Од оваа општина најавуваат неколку нови градилишта за кои заинтересираност има уште сега.

- Во Бутел интензивно се гради, а се очекува интензитетот да порасне, особено во делот на населбата Љуботенски Пат. Како места за градба ги подготвуваме и населбите Визбегово, Радишани и истоимените села со нивната околина. Според подадените барања за градба, најмногу се бара изградба на индивидуални куќи, но во Бутел ќе се градат и згради. Ќе се градат 400 стана на местото од бараките каде што се наоѓаше старата општина. Ова е проект на Владата и само тука очекуваме неколку илјади нови жители на нашата општина - ни изјави Снежана Клинчарова, советничка за односи со јавноста во општината Бутел.

Од оваа општина очекуваат дополнителна населеност затоа што, како што велат од кабинетот на градоначалникот, имаат многу неизградено градежно земјиште.

- Пред пет години општината имаше околу 36.000 а до денес има барем 1.000 повеќе. Со изградба и вселување на новите згради, населби и индивидуални градби, очекуваме овој број значително да порасне - вели Клинчарова.

Лисиче е следна градежна мета во општината Аеродром

Според деталните урбанистички планови на општината Аеродром, предвидени се неколку локации каде што се планира изградба на над 100 семејни згради и станбени објекти со десетина деловни објекти и комерцијални комплекси. Во оваа општина ќе се градат и нови резиденциски и административни згради, болница, хотели, повеќенаменска сала, забавен парк, затворен базен, затворена хокеј-сала и други објекти како посебни или придружни објекти на населбите што ќе никнат во иднина. Една таква е онаа што веќе почна да се прави зад бензинската пумпа „Макпетрол“ кај Ново Лисиче и спроти ресторанот „Мирко 919“. Во оваа населба се предвидува да живеат околу 1.500 жители. Фирмите што од државата ги купиле парцелите за градба, најмногу за две години треба да ги изградат објектите. Според ДУП, во овој дел би требало да има од 350 до 400 стана. На јавното наддавање минатата година, по три парцели купиле фирмите „Настел“ и „Дијас констракшн“, по две „Адора инженеринг“, „Нова градба“ и „Алфа импорт“, а еден плац купила компанијата „Глиц“. Сите тие платиле по 10.200 денари за квадратен метар. Пет плаца биле продадени по 5.200 денари за квадрат. Од општината велат дека имаат уште празни парцели, кои се водат како градежно неизградено земјиште за кои очекуваат нови инвеститори.

- Вратите на општината се широко отворени за сите бизнисмени, кои ќе го најдат својот интерес за инвестирање во некој од овие атрактивни проекти. Сега за сега има заинтересирани и домашни и странски инвеститори, а некои проекти се веќе почнати - ни изјави Маја Манчевска, портпаролка на општината.

Според последниот попис од 2002 година, во општината Аеродром се регистрирани 72.009 жители, но според најновите процени од општината, нивниот број е зголемен и изнесува над 80.000.

Во Гази Баба ќе никне населба Хиподром 2

Во општината Гази Баба изминатиов период се работеше на изработка планска документација и завршување на детален урбанистички план за изградба на нова населба – Хиподром 2 за 4.000-5.000 жители.

На празниот простор, во непосредна близина на населбата Хиподром, кој во моментов претставува земјоделско земјиште, ќе никне оваа нова населба.

Со урбанистичкиот план „Маџари-Хиподром“, кој беше усвоен од советот на општината Гази Баба, на вкупниот просторот од 36 хектари се предвидува изградба на 1.345 стана.

- Површината за домување во вид на станбени куќи со дворови и како станбени згради ќе изнесува 15 хектари. На преостанатиот простор ќе се градат помали комерцијални и деловни објекти, трговски центри, зелен пазар, а планирана е и изградба на училиште, социјални институции, црква, паркови и објекти за спорт и рекреација - велат од општината.

Земјиштето, кое во моментот претставува обработлива површина, ќе се трансформира во градежно земјиште, а во тек е и решавање на имотноправните односи.

Водно во Центар и Зајчев Рид во Карпош најпосакувани


Во општината Центар речиси и да нема место за изградба на некоја поголема населба. Тука сé уште се актуелни градбите што се карактеризираат како згради за колективно живеење. Единствено делот на Водно остана во дел празно каде што може да се дозволи никнување на некаква помала населба.
Во Карпош веќе е јасно дека поголема населба ќе никне на местото на касарната „Илинден“, а неколку инвеститори го меркаат и Зајчев Рид. Елитна еконаселба во Сопиште или во Зајчев Рид можно е да гради словенечката компанија „Енергоплан“, која го доби тендерот за изградба на зградата на Министерството за финансии. Во тек биле преговори со градоначалниците на засегнатите општини. Во тек е завршната фаза на елитната населба, која ја изгради „Соравија“ на падините на Водно веднаш под Олимписко село.
Инвеститорите во градежништвото велат дека македонскиот пазар има многу потенцијал и можности и дека кај нас последиците од кризата во градежништвото речиси и не се почувствувале. Ова се гледа и по градежниот бум, кој владее речиси цела деценија на територијата на целата држава, особено во главниот град.


 Станбени згради ќе никнат во поранешната касарна во Битола
 Дека и другите градови не се имуни на градежниот бум, особено во проектирањето населби за живеење, говори и случајот со Битола, каде што на местото на поранешната касарна ќе се гради станбено-деловен комплекс.

Пред десетина дена Министерството за транспорт и врски продаде 10 градежни парцели државно земјиште вкупно за над 850 илјади евра, кои порано беа во склоп на касарната. Од овие 10 парцели, кои беа предмет на јавно наддавање, осум се предвидени за изградба на станбени згради, на една парцела ќе се гради хотел, а на една треба да се изгради деловен простор.

Вкупната површина на сите продадени парцели е над 24 илјади квадратни метри.

 

година        број на жители
1913           43.331
1919           51.758
1926           69.269
1931           68.334
1935           70.716
1948           102.600
1953           139.200
1961           197.300
1971           312.300
1981           408.100
1994           448.200
2002           506.926
2006           668.518

- Сите општини во градот што планираат изградба на нови населби на празното градежно земјиште на кое е дозволено изградба на куќи и згради за живеење

- На големо се подготвуваат ДУП онаму каде што нема или, пак, се подготвува пренамена на земјоделското во градежно земјиште, за да можат брзо и лесно да се продадат, изградат, а потоа и да се населат празните државни хектари

- Во Карпош веќе е јасно дека поголема населба ќе никне на местото на касарната „Илинден“, а неколку инвеститори го меркаат и Зајчев Рид

- Според деталните урбанистички планови на општината Аеродром, предвидени се неколку локации каде што се планира изградба на над 100 семејни згради и станбени објекти со десетина деловни објекти и комерцијални комплекси.

 

Нови селски населби во Кисела Вода

- Припор - Сопиште

Предвидена површина за изградба на населби за домување и тоа на 122 хектари со можност за живеење на 18.228 жители

-Пинтија

На 109 хектари населби за 16.428 жители

- Драчевска зона


На 114 хектари ќе се гради населба за околу 17.000 жители

- Потстаница


На 20 хектари населби за околу 3.000 лица

- Село Драчево

На 188 хектари во околината на селото Драчево изградба на станбена населба од индивидуални куќи за околу 28.000 жители

- Село Усје


Во селото Усје во наредните години, доколку има потреба и интерес, ќе се гради населба од индивидуални семејни куќи на површина од 85 хектари, каде што би можеле да живеат околу 13.000 лица

Општина Кисела Вода со пописот од 2002 година брои околу 58.000 жители, се претпоставува дека во 2007 година овој број се зголемил на околу 61.800 жители. Според податоците од општината, минатата година имало пријавено околу 64.000 жители

 

 
   
Автор: Жарко Василевски   Фотографија: Дарко Андоновски
 
   
   
   
     
сподели на пинг    
 
   
Веста е прочитана: 2727          Оценка: 4,1  
   
    Оставете коментар

Правила за објавување на коментарите
 
   
Slavica
Se soglasuva so prestavkata za Tange: ona ssto toj go zamislil pred 50 godini bilo odraz na togassnata realnost. Skopje denes - e nessto drugo: stana usste pogrd grad, necist, lugje bez kultura, grad bez zelenilo i parkovi, grad na siromasstija, bez bolnici, so raspukani ulici i necisti trotoari, bez nieden bazen, sarm, kina, teatri koi povikuvaat na umetnost, so fantomski gradbi, so eden zbor: uzas! Dobredojdovte vo Skopje - glaven grad!
 
Mister NO
Cela drzava se unisti za da se izgradi Skopje! I sto!? Poglednete malku nadvor i okolu po drzavata! Pustos !!! Normalno za da se siri Skopje! Zabranete izgradba vo Skopje! Pocnete vo drugite gradovi!
 
xxxl
Za jaki kompanii stanuva zbor cifliganec znaeme koj bese ,ama Glic e trgovski ducan na malo pa stvarno za grose firma stanuva zbor,samo e prasanje koj stoi zad niv...
 
mene
Se e ubavo.Velime treba da se gradi.Ama nekade se preteruva.Ako nisto poveke komunistine od pred 50 godini go socuvaa Vodno kako suma park. Sto so ovie na vrvot vo poslednive 25 godini,go razrusija pola vodno.Dzabe ne velat starite ili daj mu vlast ili daj mu pari i ke go vidis sto covek e.Ovie poslednive imaat pari i se gleda krajniot rezultat.Uste malku stambeni zgradi na sredno vodno,a se so nezakonski steknati i pari od malverzacii.
 
Ајван Доктор®
Интересно,Скопје е град кој е најмногу проколнуван во внатрешноста,но токму истите се со неизмерна желба да се населат токму во него!Од моментот кога К.Црвенковски го прогласи за отворен град,до сега,Скопје прераснува во град-република!Повеќе од половината население на државата живее во него,останатата половина сонува да го насели!Идејата за нови згради и населби е залудно покритие,кошмарен сон на владетелот,болна илузија за економски бум на државата!Причината е позната - токму така направи и фирерот во желба да го процути третиот германски рајх!Зошто ли тогаш им се лутиме на Грците за додавката „во заграда Скопје“,или за идејата дека им се доволни само два авиона!?К.Танге навистина не знаел со кого си има работа!Не верувал дека се соочува со неизмерна итроштина и невидена глупост,затоа застанал на тристотини илјади.Претприемаштвото,инвестирањето во озаконети дивоградби,и налудничави квазибарокни градби,со закон кој ќе го развие хаосот во градењето е единствениот „излез“за оваа власт!
 
skopjanec
Ova sto se slucuva vo Skopje i okolu Skopje e samo uste dokaz deka vo zemjava vladee totalen haos,Kaj se culo i videlo vo zemja so 2 miliona ziteli skoro pedeset posto da ziveat vo nejziniot glaven grad.A za seto ova e vinovna poranesnata i segasna vlast koja dozvoli neplansko naseluvanje na Skopje i se razbira divogradbite.Denes namesto da se sankcioniraat tie sto go krsele zakonot tie se nagradeni so donesuvanjeto na kontroverzniot zakon za " legalizacija " na divogradbite.Da ne zboruvame za toa deka Skopje veke strasno prenaselen i predimenzioniran grad koj ne mozi da odgovori na potrebite na negovite ziteli.Ke posocam samo nekolku primeri namesto park suma Vodno Skopje dobi edno ogromno gradiliste na raznorazni stanbeni delvni objekti,srede gradskiot park nikna ogromna grda zgrada narecena " kineski zid " unisteni se skopskite sela\koi porano go snabduvaa gradot so ovosje i zelencuk i da ne nabrojuvam ponatamu.Seto ova ne dopira do onie koi se nadlezni da se grizat za glavniot grad
 
мирко-свирко
Скопје го уништија сите градона`алници кои беа до сега. Наместо да градат улици и булевари тие правеа згрдаи и трговски центри. Каде има плоштади и фонтани , каде е Рим кај нас , или париз, или пак Виена...? полесно се зема провизија од трговски центар него од фонмтана или раскрсница , а подземна сообраќајница не станува збор. Ѕидајте дур можете каков град какви глупости.
 
Gradeznik
Neka se gradi uste poveke,nesamo ova sega.Stom se gradi se vrti kapitalot i se oploduvaat materijalnite dobra(parite). Skopje trebe da bide Singapur vo Evropa, a so toa i Makedonija.Poz.
 
Македонија
Ги разбирам младите што заминале во Скопје да живеат,поради работа се разбира.Но,никако не можам да ги сватам дедовците и бабите џо Скопјани што остануваат и после работниот век во СК.Е,што е тоа што ве врзува,не сте Скопјани,повекето сте или од мали градови или од некој села низ Македонија.Имате пензија отворете ги домовите на вашите предци нека не ве колнат.Знам зошто повеке и повеке има стари луѓе фрлени во Вардар,старите искасапени.Прво немате срам,после сакате да сте главни во главниот град,а покрај се сте и снобови.Старите да им се намалат пензиите ако имаат каде да живеат вон Скопје. Ако појдат во селата од каде што се нека им се зголемат пензиите и како порано да има амбуланти.Нема ни лекар ни еќим по селата,затоа ви идат во СК....се е тоа бројка на старо население.Знам дека младите ако имаат шанска ке му е киднат и од Скопје.Ова се бројки на старци кои останале да бидат демек цените во Скопје.Одајте во природа нека не ве убиваат апашите во Скопје.Земјоделието ке живне.
 
Kopriva
Ova sto se slucuva vo Skopje vodi kon propast i rusenje na site vrednosti. "Elitni" stanovi so "superelitni" ceni, a nemas nitu parking nitu barem kvadrat zelena povrsina. Ove neminovno ke dovedi do drasticen pad na cenite, ili pa ke ostanat eden kup neprodadeni stanovi.
 
Девер
Строиник,јас досега не знаев дека сум скуп Склопјанец!!!!!Гениј си или тотално забеган?
 
aleks
Namesto da obrne vnimanie na polamite gradovi ljugeto da si sedat tamu da ne se iseluvaat vo skopje vlastite uporno go forsiraat skopje makedonija ke zalici kako ungarija ili romanija koi osven budimpesta t.e. bukurest nema nisto drugo.
 
Cacko
Ima li pogrd glaven grad vo Evropa od Skopje?
 
Dedo Boris - Bitola
Ama shto mozhel da znae Kenzo Tange,koga nie si imavme "mudreci",koi shto miluvaa da se vo drushtvo so bumbari,namesto so pcheli.Pa sega se znae shto se trkalalo,a bogami ako se prodolzhi po iznesenoto,i kje se trkala mnogu podolemo.-"Um caruva,um robuva,um guski pase i lepeshi trkala"
 
Tina
Koj saka da zivee vo cement gjungla? Deka se drvjata i trevata i klupite, megu tie zgradi? Taa e moja obzervacija.
 
k2
Sto ste se fatile za Keizo Tange...pa toj kako da e BOG.....On go zamislil i taka trebalo da bide ...Rastot e neminoven a sto zamislil nekoj pred 50 godini voopsto ne e vazno
 
строиник
Скопската котлина е средишна точка на балканскиот полуостров, Скопје е главен град на независна држава, Македонија, а етно-географска Македонија е европскиот дел од спојницата на трите континента..Ако вака се гледа местоположбата на Скопје, тогаш мора да се размислува многу пошироко-повизионерски со претпоставка дека во еден свет(или барем полуостров, но целосно) со отворени граници, нашиот главен град би бил и пошироко главен град(како што кажува неговото име Склоп-је или Скуп), трговски, културен, политички, еконмски центар. Ако сакаме да ќариме нешто од она што по некоја "случајност" сме се затекнале во вакво место, тогаш да се подготвиме добро, со проекти за сообраќајни решенија-кружни јазли, енергетска снабденост, инфраструктура воопшто, со брзи јавни транспортни средства(не застарени туку"футуре"), еко-мисла.Но и да се залагаме за мали лесно самоодржливи гратчиња на мало меѓусебно растојание низ цела Македонија, со добра поврзност( брза железница, мали возила, струја итн)
 
k.k od amerika
Nad eden milion ziteli,ako ova je vistinski i tocen podatok, pa naravno grcite ne prekrstuvaat vo skopje drzava,poveke od 42 procenti od celokupnoto naselenie na makedonija zivee vo taa drzava vo drzava,alal ni vera, koj gi sisa ostanatite gradovi i opstini vo zemjata.
 
Петко
Уште потешко е да купиш стан. Тоа што се продава или е крш од периодот пред/после земјотресот или е новокомпониран фуш. Она малку саглам што се нуди на пазарот има фантастична цена. Дај Боже да останат непродадени нови станови. ем ќе падне цената, ем ќе се научат инвеститорите дека треба малку и стандарди и квалитет.
 
Kupuvac
НЕ, нема да останат непродадени, туку ќе им падне цената. И воопшто не е тешко денес да продадеш стан. Се што треба да направиш е да не бараш преку леб погача и да се обидуваш да продадеш руина изградена пред 40 години за 1000 и кусур евра по квадрат. Многу е едноставно.
 
!!!!!!!!!!!!!!!
Ако не се продаваат становите, тогаш треба да им падне цената нели!?
 
?????
Ako site ovie najavi za izgradba na stanovi i kuki se ostvari, togas ke ostanat eden kup neprodadeni. I sega e veke pretesko da prodades stan.
 
 
  Powered by Nova Makedonija