Во Црна Гора само со лична карта


Други вести
Највести
Коментари и дебати
Слаѓана Димишкова
Спонзори и компликатори
На патот на евроинтегрирањето, Естонија ја имаше Шведска, Хрватска ја имаше Германија, Македонија ја има Грција ...
 
Дарко Митревски
Војна на ѕвездите: Кога силата и правдината одат рака под рака
„Еднаш одамна, во една далечна галаксија...“. Вака почнува секој од филмовите за „Војната на ѕвездите“, неодамна вратен пред публиката во ново, дотерано 3Д-издание. Не знам дали овој филм ќе го остави истиот впечаток и ...
 
Александар Русјаков
Заедно за мир
Утрово, кога оваа колумна ќе го види денот, околу нас ќе биде сабота. Неколку часа подоцна, во 14 часот, од „школката“ во Градскиот парк ќе тргне симболично наречениот „Марш за мир“ организиран од многу луѓе што одлучија себеси ...
 
 Печати | Прати ја страницата | Врати се назад
 
 

Македонските и црногорските граѓани наскоро ќе може да ги поминуваат границите на Црна Гора, односно Македонија, само со лична карта, со што значително ќе се олесни меѓусебната комуникација

 
 
  
Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска и нејзиниот црногорски колега Иван Брајовиќ вчера потпишаа повеќе договори за заедничко работење на двете министерства, меѓу кои најзначаен е Договорот за полициска соработка.
Законот за патување во двете држави со лична карта е во подготовка и најверојатно ќе почне да се практикува веќе од оваа туристичка сезона.

Македонските граѓани може да патуваат само со лични карти во Србија и во Албанија. Покрај тоа, и граѓаните на Србија можат само со лична карта да ги преминуваат границите со Црна Гора, Косово, Босна и Херцеговина и со Македонија.

Според домашните експерти, олеснувањето на граничните процедури меѓу балканските земји ќе доведе до полесно интегрирање во Европската Унија. Тие истакнуваат дека формирањето на т.н. минишенген-зона на Балканот претставува повисок степен на унапредување на односите меѓу државите од регионот.

- Станува збор за висок степен на асоцирање и на кохезивност меѓу државите во регионот, што ќе доведе до полесно интегрирање на регионот во Унијата - посочуваат познавачите на состојбите.

 
   
Автор: В.М.  
 
   
   
   
     
сподели на пинг    
 
   
Веста е прочитана: 167          Оценка: 3,67  
   
    Оставете коментар

Правила за објавување на коментарите
 
   
 
  Powered by Nova Makedonija